Z każdym rokiem rośnie świadomość ludzi na świecie dotycząca zdrowego odżywiania. Staramy się odżywiać zdrowo i zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami. Jemy zdecydowanie więcej świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze.
Niestety wiele osób nadal żyje z przeświadczeniem, że zdrowe odżywianie oznacza rygorystyczną dietę z niską zawartością tłuszczu, bez mięsa, słodyczy i białego pieczywa. Kierując się takimi zasadami na pewno szybko stracimy nadprogramowe kilogramy, ale czy jest to zdrowe dla naszego organizmu?
Pierwsza podstawowa zasada – dietę dopasowujemy indywidualnie do każdej osoby, oczywiście po wykonaniu uprzednio niezbędnych badań. Zupełnie inaczej będzie skonstruowana dieta dla osób z insulinoopornością, inaczej dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Należy również uwzględnić wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe.
Jak rozpocząć zdrowe odżywianie?
Warto zacząć od prostych nawyków, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Na początek należy zwrócić uwagę na regularność posiłków. Sprzyja ona dozowaniu odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, dzięki czemu rzadziej odczuwamy głód. Wpływa to pozytywnie na nasze samopoczucie i koncentracje, a dodatkowo pozwala utrzymać odpowiednią masę ciała. Najlepiej jeśli spożywamy 3-5 posiłków dziennie i oczywiście nie podjadamy – spożywamy tylko pełnowartościowe posiłki. Do ich spożywania starajmy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Wszelkiego rodzaju żywność w proszku, w puszkach, fast food, dania gotowe z długą datą powinny zostać zupełnie wykluczone z naszej diety. To samo dotyczy produktów, które choć uważane są za zdrowe, mają niesamowicie długą listę składników pełne konserwantów i alergenów. Niestety produkty wysoko przetworzone przez człowieka, mogą negatywnie oddziaływać na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Nadmierne spożywanie tego typu produktów z czasem odbije się na stanie naszego żołądka, jelit, trzustki, nerek i wątroby – czyli bardzo ważnych organów, na których spoczywa odpowiedzialność przefiltrowania i wydalenia wszelkich składników chemicznych. Skoro więc musimy unikać przetworzonych produktów, to zwróćmy się w kierunku warzyw. To one powinny stanowić podstawę naszej diety. Są nieskończonym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Oczywiście ich dobór również musi być indywidualny, ponieważ niektóre z nich mogą powodować u nas reakcję alergiczną.
Jak przygotowywać zdrowe posiłki?
Wszyscy wiemy, jakie korzyści przynosi zdrowe odżywianie, zatem zastanówmy się nad tym, jak te zdrowe posiłki możemy przygotować. W takiej sytuacji, jako jeden z pierwszych urządzeń w naszym domu powinien pojawić się blender. Jest to idealne i uniwersalne urządzenie za pomocą, którego możemy perfekcyjnie rozdrobnić każdy składnik. Oczywiście najczęściej używamy blender do koktajli owocowych i warzywnych – ale to nie jest jego jedyne zadanie. Równie świetnie sprawdza się podczas przygotowywania zdrowych i pełnych witamin przeciery z warzyw, będących idealną podstawą do domowych zup i kremów. Warto również wspomnieć, iż blendery czy to kielichowe, czy ręcznie nie produkują absolutnie żadnych odpadów. Wszystko co postanowimy zmiksować w blenderze, staje się jednolitym aksamitnym kremem.
Będąc na diecie, często rezygnujemy ze słodkich napojów i sięgamy po soki jednodniowe, lub tłoczone na zimno dostępne w sklepach spożywczych. Jest to oczywiście zdrowy wybór, ale niekoniecznie najkorzystniejszy finansowo. Zdecydowanie lepiej zainwestować w sokowirówkę lub wyciskarkę do owoców. Choć te sprzęty nieco różnią się od siebie, to w rezultacie działają w dość podobny sposób. Oba przecierają warzywa i owoce, by wycisnąć z nich sok. Każdy z tych urządzeń ma jednak swoje minusy. Sokowirówki zupełnie nie nadają się do wyciskania soku z kiełków, orzechów i liści, poza tym ostrza maszyny obracają się ze zbyt dużą prędkością wytwarzając wysoką temperaturę, przez co z warzyw i owoców ginie wiele cennych witamin. Wyciskarki natomiast pracują wolniej, nie niszczą ważnych składników odżywczych i zostawiają mniej odpadów. Jednak ich cena jest zdecydowanie wyższa niż sokowirówek.
Rozpoczynając swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem nie warto wydawać pieniędzy na gotowe i rzekomo dietetyczne posiłki reklamowane w mediach. Pomimo zapewnień o ich nienagannym składzie na pewno zawierają substancje konserwujące, cukier i sól. Dlatego warto poświęcić swój czas na przygotowanie zdrowych posiłków, co będzie bardzo proste i przyjemne przy pomocy odpowiednich urządzeń AGD.